Samoborski Fašnik 2013.

Pozvani smo iz Mjesnog odbora Pavučnjak da sami pogledamo kako se oni pripremaju za ovogodišnji Samoborski Fašnik. I doista, imale smo što vidjeti! Subotama se okupljaju na čak tri lokacije i pripremaju se za nastup u povorci Mjesnih odbora. Alegorijska kola „grade“ u Stolariji TiIP interijeri, iz koje vlasnici, Tomo i Ivica Palčić miču za tu priliku sav posao i zajedno s mladim i starim dobrovoljcima režu, pile i oslikavaju kola.

dsc06835_1933

Za nastupe ne koriste traktore i kamione, već sami izrađuju kola u Bravariji Josipa Šolčića i u nastupu sva kola pokreću isključivo na „ljudski“ pogon. Istovremeno desetak švelja – hobistica na čelu s Ivankom Palčić kroji i šije kostime za brojnu svitu, njih 120 koji će nastupiti u povorci Mjesnih odbora 10. veljače. U Vatrogasnom domu sastaju se „glumci“ i uvježbavaju tekstove, jer oni na pozornici ništa ne čitaju, sve se govori napamet! Tamo se uvježbavaju i plesne i pjevane točke programa. Svaki put imaju i pravu generalnu probu, a glavni „meštar“ od organizacije i priprema, idejni tvorac, pisac tekstova, režiser… je mjesni vjeroučitelj, Robert Karlovčec.

dsc06776_19149

A kad ih pitamo što im je najvažnije na Fašniku, jednodušno se slažu da je to druženje, zajednički rad, zajedničko veselje i duh zajedništva koji je, sami kažu, osnovna karakteristika njihovog sela. Od 600 stanovnika, čak 150 ih je uključeno u pripreme i nastup na Fašniku, i to od 7 do 77 godina! I svaki im je jednako važan, ističu. A važna im je i njihova maskota – Pauk bez kojega nikad ne nastupaju.

dsc06798_19224

Posljednjih desetak godina osvajali su uglavnom neko od prvih mjesta, no to im nije toliko važno, već ističu da nikad do sada nisu dvaput koristili iste rekvizite, u koje uz novac koji dobiju od grada i uloženi trud, često dodatno ulažu i svoj novac za kupnju materijala. Kažu da su ih 2006. godine, kad su imali „Dolazak Hrvata“, čak htjeli diskvalificirati, zbog „preozbiljnog“ nastupa koji je izgledao kao kazališni, od glume i scenografije, do kostima. Ali ipak nisu i osvojili su 1. mjesto. A svoje nastupe redovito snimaju sa čak dvije kamere i poslije proučavaju nastup, uče na greškama…

dsc06805_19241

A kako to da lani nisu nastupili? Kažu da su se htjeli malo odmoriti i došli su na Samoborski fašnik kao promatrači. I uživali u tome. A zajednički su otišli i na izlet na Riječki karneval – i tamo se može puno naučiti, kažu. Redovito nastupaju i na Velikogoričkom fašniku, gdje su triput osvajali prvo mjesto.

dsc06809_19247

I na kraju, poručili su Princezi Sraki da ne brine, da joj neće nauditi i da može slobodno doći k njima u povorku (ma što to značilo?)!

Preneseno s web stranica Samoborskog fašnika

Odgovori